Allt du behöver veta om Energideklarationer

01 oktober 2024
Lotta Alberius

editorial

En energideklaration är en grundläggande komponent i strävan mot ett energieffektivare samhälle. Det är ett dokument som tydligt visar en byggnads energianvändning samt ger förslag på åtgärder för att minska energiförbrukningen. Denna artikel guidar dig genom vad du behöver veta om energideklaration, från dess betydelse till hur processen går till.

Vad är energideklaration?

En energideklaration är ett officiellt dokument som beskriver en fastighets energiprestanda. Sedan år 2006 är det lag på att alla byggnader som ska säljas eller hyras ut ska ha en giltig energideklaration. Syftet är att ge potentiella köpare och hyresgäster information om fastighetens energistandard och därigenom underlätta för energimedvetna val. En energideklaration ger också rekommendationer på hur energieffektiviteten i fastigheten kan förbättras.

Processen för att få en Energideklaration

Att få en energideklaration börjar med att fastighetsägaren beställer tjänsten från en certifierad energiexpert. Innan experten kommer till fastigheten är det viktigt att samla ihop alla nödvändiga handlingar såsom ritningar, tidigare energideklarationer samt information om genomförda och planerade energiförbättringar. Genomförbart arbete underlättas av en god förberedelse.

Inspektion och analyser

Energiexperten genomför sedan en grundlig inspektion av fastigheten. De tittar på isolering, fönster, värmesystem och andra komponenter som påverkar energiförbrukningen. Experterna använder sig ofta av termografering för att hitta värmeläckage och andra problem som inte är synliga för blotta ögat. Alla insamlade uppgifter analyseras noggrant för att kunna bedöma fastighetens energiprestanda.

Rapport och rekommendationer

Resultatet av inspektionen och analysen sammanställs i en rapport energideklarationen. Här framgår tydligt vilken energiklass fastigheten tillhör. Dessutom ges konkreta rekommendationer på åtgärder som kan förbättra fastighetens energieffektivitet. Detta kan vara allt från enklare ingrepp som byte till energisnålare belysning till större investeringar som installation av värmepumpar eller tilläggsisolering.

Fördelar med en Energideklaration

Energideklarationen spelar en viktig roll i att öka medvetenheten om fastighetens energianvändning hos både ägare och potentiella köpare. Den information som tillhandahålls hjälper köpare att fatta informerade beslut och kan även påverka fastighetens marknadsvärde. På längre sikt bidrar energideklarationer även till en mer hållbar fastighetsmarknad.

energideklaration

Ekonomiska besparingar

Genom att följa rekommendationerna i energideklarationen kan fastighetsägare minska sin energiförbrukning och därmed sina energikostnader. Investeringar i energieffektivisering lönar sig ofta på sikt genom lägre driftskostnader, och kan även berättiga för statliga stöd och subventioner.

Miljömässiga vinster

Energideklarationen bidrar till en minskad miljöpåverkan genom att främja energibesparingar. Minskad användning av fossila bränslen sänker utsläppen av växthusgaser, vilket är avgörande i kampen mot klimatförändringarna. En fastighets energieffektivitet är därmed en viktig faktor i det bredare samhällsarbete som strävar efter att uppnå hållbar utveckling.

Sammanfattning

Energideklarationen är mer än bara ett juridiskt dokument; det är ett viktigt verktyg för att uppmuntra till och underlätta energieffektiviseringar i fastigheter. Denna process hjälper inte bara miljön, utan ger också ekonomiska fördelar för fastighetsägare och erbjuder transparens och information för köpare och hyresgäster.

Om du står i behov av att energideklarera din fastighet, se då till att vända dig till kvalificerade experter. Larsson Energi är en pålitlig partner som erbjuder professionella energideklarationstjänster, samt hjälper dig att identifiera och implementera de mest kostnadseffektiva förbättringsåtgärderna för din fastighet. Besök Larsson Energi för mer information och kom igång med att förbättra din fastighets energistandard idag.

Fler nyheter