Asbestsanering i Stockholm – en livsviktig åtgärd

19 januari 2024
Veronica Urena

editorial

Asbestsanering är en kritisk process för att säkerställa hälsan hos individer och miljön. I Stockholm, där den historiska byggnadsstammen ofta harmoniserar med modern arkitektur, kan närvaron av asbest i äldre konstruktioner utgöra en risk. Asbest, som en gång prisades för sina isolerande och brandhämmande egenskaper, förbjöds på 1980-talet i Sverige när dess allvarliga hälsorisker blev väldokumenterade. Vid renovering, rivning eller underhåll av äldre fastigheter är det därför av yttersta vikt att hantera materialet på rätt sätt.

Asbestens risker och lagstiftning

Asbest är en term som används för att beskriva en grupp mineraler med tunna fibrous cristals. Dess fibrer är osynliga för blotta ögat och kan, när de andas in, orsaka allvarliga lungsjukdomar som asbestos, lungcancer och mesoteliom. Det är därför lag på att asbestsanering måste utföras av utbildade och certifierade experter.

I Sverige regleras hanteringen av asbest genom Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Det innebär att alla misstänkta material i byggnader som ska renoveras eller rivas måste kontrolleras för asbest och vid bekräftelse av asbest måste en professionell sanering utföras. Då det är en komplicerad process med många krav för både säkerhet och hantering, är det av största vikt att välja en erfaren och pålitlig partner för detta arbete.

asbestsanering i Stockholm

Identifiering och riskbedömning

Innan en asbestsanering kan påbörjas i Stockholm, eller någon annanstans, måste asbesten först identifieras och en riskbedömning göras. Vanligtvis görs detta genom inspektion av en certifierad asbestutredare som tar prover på misstänkt material. Det är även viktigt att bedöma områdets storlek där asbesten finns samt vilken typ av asbest det är för att fastställa vilken saneringsmetod som är mest lämplig.

Det är inte ovanligt att asbest finns i produkter som golvmattor, takmaterial, rörisolering och i värmeisolering runt pannor. I Stockholm, med dess varierade byggstock från olika epoker, kan det ofta krävas en genomgång av strukturer byggda före 1990 för att bedöma eventuella risker.

Saneringsprocessen

När asbest har identifierats och riskbedömning klarlagts påbörjas själva saneringen. Asbestsanering i Stockholm är en process som måste göras med stor försiktighet, och det finns flera metoder som kan användas beroende på situationen. Saneringsarbetet kan inkludera inkapsling, där asbestmaterialet tätas in så att fibrerna inte kan spridas, eller fullständigt avlägsna, vilket ofta är fallet vid renovering eller rivning av byggnader.

Under hela processen är det viktigt att använda rätt skyddsutrustning och att det område där asbesten saneras är ordentligt avgränsat och kontrollerat för att förhindra kontaminering av omgivningen. Allt asbestavfall måste hanteras och transporteras på ett säkert sätt och därefter deponeras enligt gällande regelverk.

Fler nyheter